Resa i Malaysia

Att resa i Malaysia
Att resa inom Malaysia är ett sant nöje. Avgångar med såväl buss och som går ofta på tid och med god service. Malaysia Airlines är det flygbolag som sköter inrikesflyget och har billigt flyg ett flertal destinationer. Att flyga en av de längre sträckorna på Malacka-halvön Kuala Lumpur – Kota Bharu brukar kosta från några hundralappar och uppåt. Malaysia Airlines är mycket tillmötesgående med att ändra bokade biljetter och detta går bra att göra per telefon eller på flygplatsen, dock vanligen senast 90 minuter före avgång.

Att resa med buss i Malaysia
Malaysia har ett utmärkt bussnät. Priserna är låga eller mycket låga med svenska mått. På kortare distanser finns lokalbussar och på längre distanser finns luftkonditionerade expressbussar. Bussarna gör ofta många pauser längs vägen, och åker man buss under högtiden Ramadan får man räkna med ett längre matstopp efter skymningen. Rökning på bussen är förbjuden och ofta visas någon asiatisk film där vi västerlänningar har ganska svårt att följa med…

Tåg
Det går även bra att resa inom landet med tåg. Malaysia har tyvärr bara två järnvägslinjer och det kan vara svårt att få biljetter. Välj bussen istället!

Fjärrtaxi
Något vi inte hittar här hemma är Malaysias system med taxibilar som trafikerar långa sträckor till fasta priser. Det går att ta sig ett 50-tal mil för några hundralappar. Taxi är ett snabbare och kanske bekvämare alternativ mitt emellan flyg och buss på prisskalan.

Taxi
Att ta en vanlig taxi, exempelvis i Kuala Lumpur, är mycket billigt och kostar ofta inte mer än 20-30 kronor för en tur som varar i ca 30 minuter. Priset bestäms ofta med föraren innan resan påbörjas.

Hyra bil i Malaysia
Det går bra att hyra bil i Malaysia.
“Innan man gör detta bör man dock överväga om inte Taxisystemet är tillräckligt effektivt” (“Malaysia & Singapore” Wilmaguide).
Trafiken i Malaysia, och speciellt storstäderna kan vara häftig och svårhantering för den ovane, särskilt i kombination med vänstertrafiken.

Kort sagt så är det enkelt och tryggt att resa i Malaysia. Att lifta går bra, men är precis som i alla länder inte helt ofarligt!

Leave a Reply